XOS (xylo-oligosacchariden) zijn polymeren van xylose-eenheden met een C5-molecuulstructuur. Dit betekent dat de xylosedeeltjes zijn opgebouwd uit 5 koolstofatomen "in de ring" en een aldehydegroep (functionele groep). De xylose-eenheden zijn met elkaar verbonden door β-1,4-bindingen.
GOS (gluco-oligosacchariden) zijn polymeren van glucose-eenheden met een C6-molecuulstructuur. Dit betekent dat de glucose-eenheden zijn opgebouwd uit 6 koolstofatomen "in de ring" en een aldehydegroep (functionele groep). De glucose-eenheden zijn met elkaar verbonden door α-1,2-glycosidische bindingen.
XOS en GOS zijn complexe polysachariden en worden beschouwd als voedingsvezels. Beide zijn goed oplosbaar in water. XOS en GOS kunnen niet worden afgebroken door menselijke spijsverteringsenzymen. Sommige micro-organismen, zoals bifido- en lactobacteriën, kunnen deze suikermoleculen gebruiken als natuurlijke voedselbron.