Algen behoren tot de oudste levensvormen ter wereld. De term algen is een verzamelnaam voor verschillende eukaryote organismen die onder water gedijen en van nature fotosynthese uitvoeren. Ze komen voor in zowel zoet als zout water en zijn bijna overal ter wereld te vinden. In veel culturen zijn ze een integraal onderdeel van de culinaire kunsten en worden ze zeer gewaardeerd om hun smaak en waardevolle eigenschappen. Bekende vertegenwoordigers van deze bijzondere soort zijn bijvoorbeeld nori, spirulina, ecklonia maar vooral chlorella.
Chlorella algen
De zoetwatermicroalg chlorella is een van de oudste levensvormen op aarde. De slechts 5-10 µm grote eukaryotische, eencellige, bolvormige microalg wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk hoog chlorofylgehalte en bijzonder sterke celwanden met hemicellulose, die de cellen stabiliteit geven. Chlorella is bijzonder vanwege de enorm snelle reproductiesnelheid van slechts 16-20 uur per celdeling. Dit is te danken aan de zogenaamde "chlorella groeifactor" (CGF) in de celkern, die uniek is in deze vorm en voor het eerst werd geïsoleerd in de jaren 1950 door de Japanse arts Dr. Fujimaki. Het is een speciaal complex van nucleïnezuren, voedingsstoffen, aminozuren, peptiden en polysachariden die verantwoordelijk zijn voor de hoge weerstand en snelle reproductiesnelheid van de microalg. Het speciale voedingsprofiel, het gehalte aan plantaardige eiwitten en de waardevolle secundaire plantaardige stoffen maken de chlorella alg een interessant superfood.