Spirulina platensis
Spirulina platensis (Arthrospira platensis) is een cyanobacterie, vroeger ook wel blauwalg genoemd. Het is afkomstig uit Centraal- en Oost-Afrika en is nu verspreid over Afrika en Midden-Amerika. In de culinaire tradities van de landen van herkomst wordt de blauwalg zeer gewaardeerd en al honderden jaren gebruikt. Het staat bekend om zijn buitengewone dichtheid aan voedingsstoffen en dient onder andere als primaire voedselbron voor flamingo's. Afhankelijk van de omgeving en de waterkwaliteit ontwikkelt de alg verschillende fenotypen en dichtheden van voedingsstoffen. Spirulina platensis geeft de voorkeur aan alkalische en zoute wateren voor zijn groei. Onder optimale omstandigheden vermenigvuldigt het zich razendsnel. Tegenwoordig wordt het gekweekt in zoutwaterzeeën zoals de Stille Oceaan, maar ook in kunstmatige waterboerderijen en zoet water.
Chlorella vulgaris
De zoetwatermicroalg Chlorella vulgaris is een van de oudste levensvormen op aarde en waarschijnlijk de meest gecultiveerde alg ter wereld. De slechts 5-10 µm kleine eukaryotische, eencellige, bolvormige microalg wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk hoog chlorofylgehalte en bijzonder sterke celwanden met hemicellulose, die de cellen stabiliteit geven. Bijzonder aan chlorella is de enorme snelheid waarmee het zich voortplant, met een celdelingstijd van slechts 16-20 uur. Dit is te danken aan de zogenaamde "chlorella groeifactor" (CGF), die aanwezig is in de celkern in een massafractie van maximaal 18% en uniek is in deze vorm. Het is een complex van nucleïnezuren, vitaminen, aminozuren, mineralen, peptiden, polysacchariden en bèta-glucanen, die verantwoordelijk zijn voor de hoge weerstand en snelle reproductiesnelheid van de microalg. De CGF werd voor het eerst geïsoleerd in de jaren 1950 door de Japanse arts Dr. Fujimaki.
















