Vitamine D
Vitamine D3 komt in de natuur bijna uitsluitend voor in dierlijke bronnen, vooral in vis, zuivelproducten, eieren en vlees. Ook planten zoals korstmossen bevatten vitamine D, evenals verschillende paddenstoelen, hoewel deze de minder effectieve vitamine D2 bevatten.
Vitamine D neemt een heel bijzondere plaats in onder de vitaminen. Enerzijds is het een van de weinige vitaminen die we nauwelijks via voedsel binnenkrijgen, maar die we in plaats daarvan in de huid aanmaken met behulp van de zon, anderzijds is vitamine D geen vitamine in de klassieke zin, maar een voorloper van een hormoon.
In tegenstelling tot veel andere vitaminen wordt het in het lichaam omgezet in een belangrijk hormoon dat de functie van de cellen en talrijke lichaamsprocessen reguleert. Bijna alle lichaamscellen hebben speciale receptoren voor het vitamine D-hormoon en zijn afhankelijk van een voldoende toevoer van vitamine D.
Vitamine D is nog steeds het onderwerp van intensief onderzoek. Bijna elk jaar worden nieuwe werkingsmechanismen van deze fascinerende vitamine ontdekt. Tot nu toe zijn de volgende uitspraken over vitamine D goedgekeurd door de EU (EFSA):
Vitamine D draagt bij tot
een normale opname en benutting van calcium en fosfor,
een normaal calciumgehalte in het bloed,
de instandhouding van normale botten,
de instandhouding van een normale spierfunctie,
de instandhouding van normale tanden,
de normale werking van het immuunsysteem.
Vitamine D speelt een rol in het celdelingsproces.






















