Vitamine C is in het menselijk lichaam als antioxidant en cofactor betrokken bij talrijke redoxreacties, waardoor het diverse processen beïnvloedt, zoals de antioxidatieve celbescherming, het immuunsysteem en het energiemetabolisme. Bovendien is het onder andere betrokken bij de aanmaak van het structurele eiwit collageen (huid, kraakbeen, botten, bloedvaten) en de synthese van hormonen.
Hogere concentraties vitamine C zijn van nature te vinden in onder meer vers fruit, groenten en bessen zoals camu-camu, duindoornbessen, acerolakersen, rozenbottels, zwarte bessen, boerenkool, peterselie, kiwi's en citrusvruchten.
Vitamine C wordt nog steeds intensief onderzocht. Bijna elk jaar worden er nieuwe werkingsmechanismen van deze fascinerende vitamine ontdekt. Tot nu toe zijn de volgende claims over vitamine C goedgekeurd door de EU:
Vitamine C draagt bij aan...
- aan de vermindering van vermoeidheid en moeheid.
- aan een normale psychologische functie.
- aan de regeneratie van de gereduceerde vorm van vitamine E.
- aan een normaal energiemetabolisme.
- aan een normale werking van het immuunsysteem (lichamelijke afweer).
- aan een normale werking van het zenuwstelsel.
- aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.
- aan een normale collageenvorming voor een normale werking van de bloedvaten.
- aan een normale collageenvorming voor een normale werking van de botten.
- aan een normale collageenvorming voor een normale werking van het kraakbeen.
- aan een normale collageenvorming voor een normale werking van de tanden.
- aan een normale collageenvorming voor een normale werking van het tandvlees.
- aan een normale collageenvorming voor een normale werking van de huid.
- aan de verhoging van de ijzeropname.
- aan het behoud van een normale werking van het immuunsysteem (lichamelijke afweer) tijdens en na intensieve lichamelijke inspanning.