Vitamine C is in het menselijk lichaam betrokken bij talrijke redoxreacties als antioxidant en cofactor, waardoor het talrijke processen beïnvloedt, zoals antioxidatieve celbescherming, het immuunsysteem en de energiestofwisseling. Het is ook betrokken bij de vorming van het structurele eiwit collageen (huid, kraakbeen, botten, bloedvaten) en de synthese van hormonen.
Hogere concentraties vitamine C komen van nature voor in vers fruit, groenten en bessen zoals camu camu, duindoornbessen, acerola kersen, rozenbottels, zwarte bessen, boerenkool, peterselie, kiwi's en citrusvruchten.
Vitamine C wordt nog steeds intensief onderzocht. Bijna elk jaar worden er nieuwe eigenschappen van deze fascinerende vitamine ontdekt. Tot nu toe zijn de volgende uitspraken over vitamine C goedgekeurd door de EU:
Vitamine C draagt bij:
- tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid,
- een normale psychologische functie,
- de regeneratie van de actieve vorm van vitamine E,
- een normaal energieleverend metabolisme,
- de normale werking van het immuunsysteem,
- de normale werking van het zenuwstelsel,
- de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de bloedvaten,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de botten,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de tanden,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van het tandvlees,
- de normale collageenvorming voor de normale werking van de huid,
- verhoogt de ijzeropname,
- de instandhouding van de normale werking van het immuunsysteem tijdens en na zware lichamelijke inspanning.