Tarwegras en gerstegras
Tarwegras en gerstegras behoren tot de krachtigste superfoods in de natuur en verwijzen naar de jonge, nog groene scheuten van graanplanten die behoren tot de zoete grassen. De groene scheuten, die later de typische graanstengels vormen, bevatten al het volledige spectrum aan waardevolle ingrediënten die de korrel nodig heeft om te groeien. Het zijn deze ingrediënten die de graangrassen zoals tarwegras en gerstegras een speciale status geven onder de natuurlijke voedingsmiddelen als absolute superfoods. Het gebruik van zoete grassen gaat duizenden jaren terug.
Algen
Algen behoren tot de oudste levensvormen ter wereld. De term alg is een overkoepelende term voor verschillende eukaryotische organismen die onder water gedijen en van nature fotosynthese uitvoeren. Ze komen voor in zowel zoet- als zoutwater en zijn bijna overal ter wereld te vinden. In veel culturen maken ze deel uit van de culinaire traditie en worden ze gewaardeerd om hun smaak en waardevolle eigenschappen. Bekende vertegenwoordigers van deze bijzondere soort zijn nori, spirulina, ecklonia en vooral chlorella.
Chlorella
De zoetwater microalg chlorella is een van de oudste levensvormen op aarde. De slechts 5-10 µm kleine eukaryotische, eencellige, bolvormige microalg wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk hoog chlorofylgehalte en bijzonder sterke celwanden met hemicellulose, die de cellen stabiliteit geven. Bijzonder aan chlorella is de enorme snelheid waarmee het zich voortplant, met een celdelingstijd van slechts 16-20 uur. Dit is te danken aan de zogenaamde "chlorella groeifactor" (CGF) in de celkern, die uniek is in zijn soort. Dit is een speciaal complex van nucleïnezuren, voedingsstoffen, aminozuren, peptiden en polysachariden dat verantwoordelijk is voor de hoge veerkracht en snelle reproductiesnelheid van de microalg. Het speciale fytochemische profiel maakt de chlorella alg een waardevol superfood.
Spirulina
Spirulina platensis (Lat. Arthrospira platensis) is een cyanobacterie, voorheen bekend als blauwalg. Het is oorspronkelijk afkomstig uit Centraal- en Oost-Afrika en is nu verspreid over Afrika en Midden-Amerika. In de culinaire traditie van de landen van herkomst wordt de blauwalg zeer gewaardeerd en al honderden jaren gebruikt. Het staat bekend om zijn buitengewone dichtheid aan fytochemicaliën en dient onder andere als primaire voedselbron voor flamingo's. De alg ontwikkelt verschillende fenotypen en dichtheden van ingrediënten, afhankelijk van de omgeving en de waterkwaliteit. Spirulina platensis geeft de voorkeur aan alkalische en zoute wateren om te groeien. Onder optimale omstandigheden vermenigvuldigt het zich razendsnel. Tegenwoordig wordt het gekweekt in zoute zeeën zoals de Stille Oceaan, maar ook in kunstmatige waterboerderijen en zoet water.
AFA
AFA is een eencellige, blauwgroene microalg (Aphanizomenon flos-aquae, Latijn voor "onzichtbare bloem van het water"), die ook kan worden geclassificeerd als een soort cyanobacterie ("blauwalg"). Het groeit alleen in het wild in meren en vijvers, vooral in de diepste en ongerepte wateren van het Klamathmeer (VS). Vanwege het unieke brede spectrum aan typische ingrediënten staat het bekend als een van de rijkste superfoodalgen.
Spinazie
Spinazie (Lat. Spinacia oleracea) is een plantensoort uit de amarantenfamilie. Deze gecultiveerde vorm is waarschijnlijk ontstaan in Zuidwest-Azië en wordt voornamelijk gebruikt als bladgroente. Als zodanig is het absoluut een superfood. De diepgroene bladeren zitten boordevol voedingsstoffen. Spinazie wordt wereldwijd geteeld als groenteplant en is bijna het hele jaar door vers en van lokale teelt verkrijgbaar.
Peterselie
Peterselie wordt ook beschouwd als een inheems superfood. Het is het bekendste kruid in de Duitse keuken. Naast de functie als smakelijke toevoeging aan verschillende gerechten, werd het al in de oudheid beschouwd als een heilige plant.
Alfalfa
Alfalfa, ook wel luzerne, slakkenklaver of eeuwige klaver genoemd, is een oude gecultiveerde plant uit de peulvruchtenfamilie. Het is afkomstig uit Azië, waar het gebruik ervan teruggaat tot de zesde eeuw na Christus. In de 18e eeuw begonnen Frankische monniken ook luzerne te telen in Duitsland.
Boerenkool
Boerenkool (Brassica oleracea var. sabellica L.) is, net als broccoli, een gecultiveerde vorm van kool (Brassica oleracea). Boerenkool wordt sinds de 3e eeuw voor Christus geteeld in Griekenland en sinds de Romeinse tijd in Italië. Volgens de literatuur is het bekend in Duitsland sinds de 16e en 17e eeuw. Net als veel andere kruisbloemigen bevat het hoge niveaus van waardevolle fytochemicaliën die het zijn typische aroma en speciale eigenschappen geven.
Broccoli
Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is afkomstig uit Italië en werd daar al 6000 jaar geleden gecultiveerd. Al in de oudheid en de middeleeuwen speelde broccoli een belangrijke rol. De Romeinen waardeerden de broccoliplant om zijn markante bloeiwijze en unieke aroma. Broccoli bevat een verscheidenheid aan waardevolle, natuurlijke fytochemicaliën die de typische pittige of bittere smaak en geur van de kruisbloemigen bepalen. Een van de belangrijke fytochemicaliën in broccoli is het glucosinolaat sulforafaan. Sulforafaan wordt 1-isothiocyanaat-4-methylsulfinylbutaan genoemd en komt vooral voor in broccoli, maar ook in bloemkool.
Moringa
Moringa (Lat. Moringa oleifera) is een mierikswortelboom afkomstig uit Noord-India die al honderden jaren over de hele wereld wordt gebruikt. Het gebruik ervan is goed gedocumenteerd in India, het oude Egypte en het oude Griekenland. Tegenwoordig is het gebruik van moringa wijdverbreid in het hele Midden-Oosten, Azië en Afrika. Moringa wordt gewaardeerd als een echt superfood vanwege het unieke profiel van fytochemicaliën.