De kwaliteitsverschillen tussen kurkuma poeders zijn onderhevig aan sterke schommelingen. Aan de ene kant worden vaak kleurstoffen toegevoegd om lage curcuminegehaltes optisch te compenseren met de kleur. Soms wordt het product verzwaard met toevoegingen of wordt er zetmeel toegevoegd om het volume te vergroten. Ons poeder is puur als 100% puur kurkuma poeder met 3,7% curcuminoïden, zonder zoetstoffen en conserveermiddelen. Goede kurkuma kwaliteiten zijn te herkennen aan een curcumine- of curcuminoïdengehalte van een waarde tussen 2,5% en 5%. De waarde schommelt gedeeltelijk omdat het een natuurproduct is.
De teeltomstandigheden van de kurkuma planten worden op veel plaatsen beïnvloed door grondwater dat vervuild is met zware metalen of pesticiden, waardoor de verontreinigende stoffen zich ophopen in de hele plant. Ons kurkuma poeder is 100% van natuurlijke oorsprong en komt van een gerenommeerde biologische gecertificeerde producent direct uit India en Myanmar: de planten worden gekweekt zonder pesticiden en worden niet blootgesteld aan bestraling, zodat het natuurlijke kurkuma plantenstofprofiel zich volledig en krachtig kan ontwikkelen. De knollen worden voorzichtig gedroogd en fijn gemalen. Hoe verser kurkuma is, hoe meer essentiële oliën en plantaardige stoffen er nog aanwezig zijn, daarom is langdurige opslag voor ons geen optie.
Volgens onze eigen ervaring en onderzoek is rauwe voedselkwaliteit geen kwaliteitscriterium voor kurkuma, omdat dit altijd gepaard gaat met microbiologische risico's. Dit kan snel de kwaliteit verminderen door salmonella, andere kiemen of schimmels. Voorzichtig stomen (d.w.z. het verminderen van kiemen met hete stoom) is een methode om een product schoner te maken, wat zelfs verplicht is voor alle hoogwaardige kurkuma grondstoffen uit India/Myanmar.
Wij gebruiken een bijzonder hoogwaardige, luchtdichte aromabeschermingszak met ritssluiting. De inhoud wordt optimaal beschermd tegen vocht, oxidatie en schadelijke invloeden door een 7-laagse coating met hoge barrièreveiligheid.