Jodium is een essentieel sporenelement. In grotere hoeveelheden komt het in de natuur voor, vooral in de zee, waar zeewieren hun cellen verrijken met jodiumverbindingen die in zeewater zijn opgelost. Het natuurlijke jodiumgehalte van zeewier overtreft niet alleen dat van alle soorten fruit en groenten, maar ook dat van zeevis en zeevruchten.
Kelp (Ascophyllum nodosum), ook wel knoopwier genoemd, is een bruinwier. Het wier zelf is een compleet voedingsmiddel dat talrijke voedingsstoffen in een natuurlijke samenstelling bevat, waaronder jodium in de vorm van natuurlijke jodideverbindingen, organisch ingebouwd en daardoor zeer goed biologisch beschikbaar.
Gezondheidsclaims over jodium (EFSA):
Jodium draagt bij tot:
- een normale cognitieve functie,
- een normaal energieleverend metabolisme,
- de normale werking van het zenuwstelsel,
- de instandhouding van een normale huid,
- de normale productie van schildklierhormonen en een normale schildklierwerking,
- de normale groei van kinderen.