Jodium is een essentieel sporenelement. In grotere hoeveelheden komt het in de natuur voor, vooral in de zee, waar zeewieren hun cellen verrijken met jodiumverbindingen die in zeewater zijn opgelost. Hun natuurlijke jodiumgehalte overtreft niet alleen dat van alle soorten fruit en groenten, maar ook dat van zeevis en zeevruchten.
Het kelpwier (Ascophyllum nodosum), ook wel knoopwier genoemd, behoort tot de bruine algen. Het wier zelf is een volwaardig voedingsmiddel dat talrijke voedingsstoffen in een natuurlijke samenstelling bevat, waaronder jodium in de vorm van natuurlijke jodideverbindingen, organisch ingebouwd en daardoor zeer goed biologisch beschikbaar.
Gezondheidsclaims over jodium (volgens EFSA):
Jodium draagt bij tot
- een normaal cognitief functioneren,
- een normaal energieleverend metabolisme,
- de normale werking van het zenuwstelsel,
- de instandhouding van een normale huid,
- de normale productie van schildklierhormonen en een normale schildklierfunctie,
- een normale groei van kinderen.